PAASTOAMINEN: trendi, joka on lähtenyt täysin käsistä

Paastotrendit ovat kaikkien kielen päällä tänä päivänä. Eikä se ehkä yllätä, että syömättä jättäminen tietyn ajanjakson aikana, eli niin sanottu jaksollinen paastoaminen, tuo mukanaan monia myönteisiä terveyshyötyjä. Joten miten aloitat?  

Paasto kuului aiemmin uskonnollisiin perinteisiin. Muinaisessa Kreikassa Hippokrateella oli teoria, jonka mukaan paasto auttaisi kehoa parantamaan itsensä. Ramadanin aikana monet muslimit paastoavat koko kuukauden aamusta auringonlaskuun.

Tämä on antanut tutkijoille ympäri maailmaa arvokasta tietoa siitä, mitä kehollemme todella tapahtuu, kun paastoamme. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä paasto on, mitä hyötyä siitä voi olla – ja tietenkin sitä, kuinka aloittaa paastoaminen.

maailman suosituin dieetti

Jaksottainen paasto, joka tunnetaan myös pätkäpaastona, sisältää ruokailua vain tiettyinä vuorokaudenaikoina. Yleisimmin olet syömättä 12-24 tuntia, mutta on myös versioita, joissa et syö moneen päivään mitään.

Varmaa on, että tämä tapa syödä on levinnyt suureen suosioon. Yhdysvalloissa säännöllistä paastoamista pidetään suurimpana trendaavana dieettinä: peräti 24 prosenttia kaikista aikuisista amerikkalaisista on jossain vaiheessa yrittänyt paastoa laihduttaakseen – ja parantaakseen terveyttä.

Useat tutkimukset osoittavat, että paasto vaikuttaa positiivisesti kehoomme ja aivoihimme ja että paaston avulla voimme jopa elää pidempään.

faste er blitt verdens mest populære diett
SUOSITTU DIEETTI: Paastoamisesta on tullut yksi maailman suosituimmista tavoista laihtua.

4 ERILAISTA PAASTOMENETELMÄÄ

Kyse on siis vuorottelusta syömisen ja paaston välillä. Jos aiot lähteä kokeilemaan näitä trendejä, saatat olla huolissasi että nääntyisit nälkään. Mutta tulet iloisesti yllättymään siitä, että nälän tunne kyllä lopulta laantuu!

Olennaista on vähentää kaloreita tietyllä aikavälillä. Ja paastoamiseen on useita tapoja. Alla tarkastellaan neljää erilaista versiota:

1. Aikarajoitettu syöminen (16:8 tai 14:10-menetelmä)

Jos päätät paastota tällä tavalla, syöt tietyn syömis- ja paastoikkunan sisällä.

Esimerkiksi syöt päivän ateriat 8 tunnin aikaikkunassa ja paastoat loput 16 tuntia vuorokaudesta.

Täältä voit lukea kaiken 16/8 paastosta!

Tämä versio on erittäin suosittu, koska se on käytännöllinen. Useimmat meistä paastoavat joka tapauksessa nukkuessamme ja tässä menetelmässä yksinkertaisesti skippaat aamiaisen ja syöt ensimmäisen kerran vasta lounaalla:

  • 16:8-menetelmä: Syö kello 10.00 ja 18.00 välillä
  • 14:10-menetelmä: Syö kello 9.00 ja 19.00 välillä

Jos paastot ovat sinulle täysin uusi juttu, tämä on luultavasti helpoin tapa aloittaa.

Voit paastota säännöllisesti koko viikon ajan tai rajoittaa paaston esimerkiksi kahteen päivään viikossa. Sen saat päättää itse.

Lue myös: Laihtuuko, jos jättää aamupalan syömättä?

2. Kaksi paastopäivää viikossa-menetelmä (5/2 paasto)

Tämä on eräänlainen jatkuva paasto, jossa syöt korkeintaan 500 kaloria kahtena päivänä viikossa.

Loput viisi päivää noudata terveellistä, normaalia ruokavaliotasi.

Yleensä nämä kaksi paastopäivää koostuvat kahdesta ateriasta. Ensimmäinen 200 kalorista ja seuraava 300 kalorista. On tärkeää syödä runsaasti kuitua ja proteiinia sisältäviä ruokia hyvän kylläisyyden tunteen saamiseksi sekä pitää kalorien saanti minimissä. 

Voit valita, minä viikonpäivänä et halua syödä (esimerkiksi tiistaisin ja torstaisin). Tärkeintä on, että syöt säännöllisesti paastopäivien välillä. 

Jos uskot, että 5/2-paasto sopii sinulle, voit lukea kaiken menetelmästä täältä.

Spise sunt i spiseperioden når du faster
SYÖ TERVEELLISESTI PAASTON ULKOPUOLELLA: Syö terveellisesti ja normaalisti sinä aikana, kun et paastoa.

3. Vuoropäiväinen paasto

Tämä pätkäpaasto on muokattu versio 5/2-dieetistä. 

Kyse on yksinkertaisuudessaan paastoamisesta joka toinen päivä, kun taas muina päivinä voit syödä mitä ikinä haluat.

Yksi tapa toteuttaa tämä on syödä enintään 500 kaloria (tai 20-25 % päivittäisestä energiatarpeesta) paastopäivinä. Mutta on myös tiukempia versioita, joissa sinun täytyisi olla kokonaan syömättä.

Joidenkin on helpompi aloittaa tälläisestä paastosta kuin muista versioista.

Lue myös: Miksi kannattaa paastota joka toinen päivä

4. 24h paasto

Tämä menetelmä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että paastoat täydet 24 tuntia putkeen. Yleensä kerran tai kaksi kertaa viikossa. Useimmiten tätä paastoa noudattavat ihmiset valitsevat paaston aamiaisesta aamiaiseen tai lounaasta lounaaseen.

Tämä on kuitenkin äärimmäisin paaston muoto, ja se voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten väsymystä, päänsärkyä, ärtyneisyyttä, nälkää ja alhaista energiaa.

Jos kuitenkin valitset tämän menetelmän, syö normaalia, terveellistä ruokaa jäljellä olevat päivät kun et paastoa.

paastomenetelmän valitseminen

Oletko epävarma, mikä neljästä paastomenetelmästä valita?

Kaikille näille versioille ominaista on se, että vähennät kokonaiskalorimäärääsi ja näin ollen voit odottaa laihtuvasi riippumatta siitä, minkä menetelmän valitset.

Kuten mainitsimme, monet ihmiset ajattelevat, että 16:8-menetelmä on helpoin tapa alottaa. Se on myös suosituin kaikista paastomenetelmistä.

mitä keholle tapahtuu kun paastoat?

Kun paastoat, kehollesi tapahtuu monia jännittäviä asioita sekä solu- että molekyylitasolla.

Esimerkiksi kehosi alkaa säätää hormonitasoja käyttääkseen kehoon varastoitunutta rasvaa helpommin. Sen jälkeen solut käynnistävät tärkeitä korjausprosesseja, jotka muuttavat geeniemme ilmentymistä.

Kaikki nämä muutokset hormonitasoissa, solutoiminnassa ja geenien ilmentymisessä ovat myönteisiä terveyshyötyjä painonpudotuksen ohella, joita pätkäpaasto antaa.

Alla tarkastellaan tarkemmin, kuinka paasto vaikuttaa positiivisesti painoomme. Tämä on epäilemättä tärkein syy siihen, miksi niin monet paastoavat säännöllisesti.

Slank med fasting

tehokas tapa laihtua

Vähemmän aterioita tarkoittaa tietysti että saat myös vähemmän kaloreita.

Ja kuten juuri luit, pätkäpaasto voi johtaa muutoksiin hormonitasoissa, mikä puolestaan ​​voi helpottaa painonpudotuksessa.

Kun insuliinitasot laskevat ja kasvuhormonitasot nousevat, se johtaa rasvanpolttohormonin norepinefriinin vapautumiseen.

Nämä muutokset voivat lyhytaikaisesti kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Toinen tutkimus osoitti myös vyötärön ympärysmitan pienenemisen eli vaarallisen vatsarasvan vähenemisen, joka varastoituu elinten ympärille.

Lue myös: Eroon vatsarasvasta: Askel askeleelta -opas

Lisäksi pätkäpaasto voi vähentää lihasten menetystä perinteiseen vähäkaloriseen ruokavalioon verrattuna.

Suurin syy siihen, miksi painosi tippuu on kuitenkin se, että syöt vähemmän kaloreita. Siksi on tärkeää, että et syö liikaa sinä aikana, kun sinulla on lupa syödä. Koska silloin voi olla, että et laihdu ollenkaan. 

hanki apua MetaBurnista

Haastavinta pätkäpaaston noudattamisessa riippumatta siitä, minkä neljästä menetelmästä valitset, on välttää liikaa syömistä. Silloin lisäravinteesta, joka auttaa vähentämään ruokahalua, voi olla apua.

MetaBurn on ravintolisä, joka sisältää muun muassa 350 mg Camellia Sinensistä, joka voi auttaa vähentämään ruokahalua. Tuote sisältää myös 50 mg chiliä ja 200 mg wakame-uutetta. Wakame voi vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaan ja vähentää ruokahalua. Kromi voi myös auttaa ylläpitämään normaalia verensokeritasoa.

Metaburn form #1

Testaa Metaburnia 60 päivää

Sinut ohjataan tilauslomakkeelle, joka on esitäytetty puhelinnumeroasi koskevilla tiedoilla, ja josta voit lukea lisää tilauksesta ja ehdoista. Et tilaa vielä mitään.

Mitä tapahtuu, kun tilaat?

I päivä

Tilaa helposti ja kokeile 60 päivää.

5-7 päivää

Nopea toimitus. Ilmainen postitus. Huomaamaton paketti.

30 päivää

Kerro meille 30 päivää ennen uutta toimitusta, jos et halua uutta lähetystä. Seuraava toimitus näkyy laskulla.

60 päivää

Saat uuden 4 kuukauden kulutusta vastaavan lähetyksen hintaan 19,75 EUR per kuukausi (yhteensä 79 EUR).

Mitä tapahtuu, kun tilaat?

I päivä

Tilaa helposti ja kokeile 60 päivää puoleen hintaan.

5-7 päivää

Nopea toimitus. Ilmainen postitus. Huomaamaton paketti.

30 päivää

Kerro meille 30 päivää ennen uutta toimitusta, jos et halua uutta lähetystä. Seuraava toimitus näkyy laskulla.

60 päivää

Saat uuden 4 kuukauden kulutusta vastaavan lähetyksen hintaan 19,75 EUR per kuukausi (yhteensä 79 EUR).

Lähteet: